Música en femení

en femeni marc21Des de ja fa uns quants anys, març s’ha convertit en el mes per excel·lència de la dona, moment de reivindicar els nostres drets i el nostre lloc a la societat actual. Encara ens queda molt de camí perrecórrer, però la realitat és que les dones cada vegada ocupen un paper més important en tots els àmbits de la societat, i el món de la música no podia ser menys.

En termes generals, cada vegada hi ha més dones que es dediquen a la música de forma professional. Encara que predominen les dones instrumentistes, ja són moltes les que s’interessen per altres branques de la professió, com poden ser la direcció i la composició, i és el nostre deure oferir suport i visibilitat en un món que durant molt de temps ha sigut masculí al 100%.

Pel que fa a la Societat Musical d’Algemesí, podem dir que conformem una associació feminista, que camina des de fa molt de temps cap a la igualtat entre totes les persones. Des que l’any 1978 entraren les primeres dones a formar part de la Banda Simfònica, el nombre de components femenines ha anat creixent fins a representar actualment el 39% de l’agrupació. A més, podem preveure que aquest nombre seguirà creixent en els pròxims anys, igualant-se al percentatge de membres masculins, ja que les últimes fornades de nous músics són pràcticament 50% dones i 50% homes.

Si parlem de l’Escola de Música, cal remarcar que es treballa per a acabar amb els estereotips que encara existeixen a l’hora d’elegir un instrument. Les xiquetes no tenen pràcticament referents de dones instrumentistes de vent metall o percussió, per tant quasi sempre es decanten per instruments de vent fusta o corda, on troben exemples amb els quals se senten més representades. Per això, és la nostra tasca animar-les a iniciar-se en aquest tipus d’instruments, treball complicat, però que passet a passet anem fent realitat.